India 2024

Tweede bericht uit Negombo


Al weer de laatste dag in Sri Lanka, morgen naar Madurai, India. Jelmer, Daan, Jan en Ria, Ewout, bedankt voor jullie reacties, het stimuleert ons om naar internetcafe s te blijven zoeken, ze worden steeds schaarser. We zijn net terug van een tweedaagse tour naar werelderfgoedplaatsen in het binnenland. Het was een hele interessante excursie met een Noors stel in een taxi. Eerst Polonnaruwa, een koningsstad met een rijk verleden. Duizend jaar geleden stichtte een beroemde koning hier zijn stad met een citadel, veel stupa s en andere gebouwen.  Nu zijn het halve ruines met nog prachtige beelden en muurschilderingen, in de 19e eeuw herontdekt door de Engelsen. Wat opviel was dat alle gebouwen waren opgetrokken uit rode bakstenen, waarvan er nog miljoenen lagen op de oorspronkelijke plek. In Sigiriya staat een enorme rots waarop vroeger een paleis stond, nu ook een ruine van rode stenen. Het was een behoorlijke klim naar de top en we waren niet de enigen, want het was een vrije dag, Independence day. Voor ons was Dambulla het hoogtepunt, grottempels met honderden enorme buddha beelden en prachtige wand- en plafondschilderingen. In Dambulla hadden we een belachelijk luxe hotel, een heel groot verschil met de nacht ervoor in Negombo, toen we de kleinste kamer ooit hadden, wel schoon en heet water. Vandaag gaan we nog wat fietsen in de buurt hier.

Wat ons opvalt in Sri Lanka… het is een vriendelijk land zonder uitersten, geen groot verschil tussen rijk en arm, geen bedelaars. De mensen zijn vriendelijk maar houden wel afstand, behalve de mensen die in de touristensfeer werken, die klampen je wel aan. In de trein van Hikkaduwa naar Colombo werd nauwelijks gepraat, weinig mobieltjes, niemand las de krant, ook weinig verkopers. De verschillende godsdiensten leven soepel met en naast elkaar. 70 % van de bevolking is Buddhist, 13 % Hindu, 10 % Moslim en 7 % Katholiek. Maar hier in Negombo is 70% katholiek, dankzij de Portugezen, er zijn hier overal veel grote kerken en begraafplaatsen. Negombo wordt hier Klein Rome genoemd. Het Buddhistische geloof hier is niet zo manifeest aanwezig als in sommige andere landen. We vinden het een beetje een rationeel Buddhisme, weinig rituelen. Wel hebben we met enkele mensen goede gesprekken gevoerd over godsdienstbeleving. Zo was Bodi, de zoon van 22 van de eigenaars van Four Seasons in Hikkaduwa, een echte filosoof, maar ook nummer 3 kogelstoter van Sri Lanka. En op het strand hier kwamen we Prasad, 32 jaar, tegen met wie we heel uitgebreid hebben gediscussieerd over het Buddhisme. Verder is het hier schoon, geen hectisch verkeer, behalve de bussen dan, die rijden als gekken, weinig lawaai en het Sri Lankaanse eten is niets bijzonders, rijst en curry. Er is hier wel corruptie en iedereen wil commissie, maar sinds de nieuwe president 2 jaar geleden is verkozen, gaat het beter. Het politieke systeem is onduidelijk, er zijn hier drie partijen, rood blauw en groen, ze willen alle drie zo n beetje hetzelfde, een beetje socialistisch, een beetje liberaal.

Helaas konden we hier niet zo reizen als we in India gewend zijn, we zijn alleen met de trein van Hikkaduwa naar Negombo gereisd. Verder ben je hier aangewezen op taxi s, wat aangenaam is, maar je niet dichter bij de gewone mensen brengt. De volgende keer vanuit India!