India 2024

Eerste bericht uit Hikkaduwa, Sri Lanka


Al anderhalve week op pad en nog steeds geen bericht? Het ligt niet aan een gebrek aan ervaringen, maar simpelweg aan het feit dat er nergens meer een internetcafe te vinden is en dat ons mobieltje een beetje onhandig is voor een lang verhaal. Waar nu beginnen? We hadden een prima vliegreis naar Colombo. Al op Schiphol zat een Indiase jongen op de stoel naast ons. Hij stonk zo verschrikkelijk naar zweet, we werden er onpasselijk van. Maar gelukkig moest hij  plaats maken voor een gezin met een klein kindje. Naast Mary zat een heel leuk meisje, die honderd uit praatte. Ze werkte bij het Leger des Heils en vroeg op een gegeven moment: “Wat is jullie geheim?” “Hoe bedoel je?” vroeg Mary. “Dat jullie al zo lang bij elkaar zijn”…..

’s Ochtends kwamen we om half zes aan bij ons King Fish Guesthouse. Ze hadden nog geen kamer vrij, we moesten, op het dakterras, tot half elf wachten. Niet echt aangenaam na zo’n lange reis. Onze kamer  was verder heel goed maar Negombo bleek niks bijzonders. Een dag leuk gefietst, het strand bleek weinig voor te stellen. Bovendien bewolkt en regen. Het Indiagevoel wilde maar niet komen, we voelden ons echte toeristen. Daarom hebben we maar een vierdaagse tour geboekt met een taxi. De volgende dag hadden we zo’n dag om snel te vergeten: de hele dag zonder stroom plus stromende regen, Wilte naar de dokter en ruzie met de touroperator, die het met de waarheid niet zo nauw nam. Maar… de dag eindigde heel verrassend. ’s Avonds gingen we eten in ons visrestaurantje met een heel aardige ober. Alle tafels in de tuin waren bezet. Een jong Duits stel zei dat ze klaar waren met eten, dat we bij hen aan tafel konden gaan zitten. Nou, we vertrokken als laatsten om elf uur met die Duitsers. Het klikte tussen ons, we hebben vreselijk gelachen, misschien ook een beetje door de arak, die we dronken.

Op stap met Kamal en Jaffran, vader en zoon, ontzettend aardige moslims. We besparen jullie een nauwkeurig verslag van de reis, maar het waren plezierige dagen met een flink aantal highlights: de Tempel van de gouden tand van Buddha in Kandy, spicegarden (daar kregen we zelfs een massage!), een theefabriek, waar we heerlijke witte thee dronken, op safari in het Yalapark in de stromende regen (de meeste dieren hadden zich kennelijk verstopt), whalespotting, prachtig weer en blauwe walvissen van 27 meter lang gespot, die bijna boven het water uitkwamen en dan met een duik de diepte in gingen. Van Mirissa, het centrum van whalespotting gingen we via Galle naar Hikkaduwa. In Galle hebben we het Nederlande fort bezocht, een verrassende ontdekking van een stukje Nederlandse geschiedenis. Imposante muren, prachtige Nederlandse gebouwen uit de VOC-tijd, een goed onderhouden Nerlands Hervormde kerk, waar elke zondag nog Protestantse diensten worden gehouden. Kortom: een interessante rondreis over Sri Lanka.

We zijn nu in Hikkaduwa, een aangename badplaats aan een heldere zee en met mooie strandjes. Van tevoren hadden we een hotel geboekt, maar dat bleek geen goede keus: duur en lawaaierig. Wilte ging even wandelen om iets alternatiefs te zoeken en hij vond een kamer in een soort paradijsje. De eigenaren zijn zo ontzettend lief, we krijgen alle aandacht. De zoon, Bodi,  heeft ons meegenomen naar zee, waar we 3 reuzenschildpadden zagen en heel veel prachtige vissen. Verder is het prima weer, morgen gaan we snorkelen.

Over het verschil tussen Sri Lanka en India een volgende keer. Groeten!