India 2024

Eerste bericht uit Trincomalee, Sri Lanka


Sommigen van jullie vroegen zich af of het klopte, dat er nog geen bericht op de weblog was verschenen. Dat klopt want een internetcafé blijkt inmiddels een achterhaald verschijnsel. Nu zitten we hier in een superoud internetcafé, de helft van de toetsen is niet te lezen en het is hier bloedheet.

Waar zullen we nu beginnen? De vliegreis was prima, wel merkten we dat niet alle perikelen niet zomaar van onze schouders gleden. Maar eenmaal in Negombo lukte dat heel aardig. We hadden een heel leuk guesthouse, we hebben met 2 kelners nog een avond doorgezakt, Prasad kwam op bezoek en we zijn ook bij hem in het dorp geweest 17 km verder. Zijn moeder had heerlijk gekookt, we maakten kennis met z’n broer en een buurman, en we moesten mee naar de tempel. Er bleek ook nog een Nederlandse seinpost te zijn van 350 jaar geleden. Op maandag las Mary op de keramiekapp dat een paar dames zich afmeldden vanwege griep. Toen wist Mary dat ze ook de griep had,… We hebben op maandag de trein genomen naar Puttalam, daarna met de bus naar Anuradhapura. We vonden daar een keurig hotel, maar de sfeer was daar zo afstandelijk, de kussens een ramp en de badkamer een troep, de volgende dag hebben we meteen uitgecheckt.
We vonden een ander guesthouse, French Garden, heel erg leuk. We hebben  twee dagen langs oude tempels, eeuwenoude ruïnes en andere bezienswaardigheden gefietst, volgens de lonely planet een van de mooiste toeristische attracties van Sri Lanka. Vanaf 250 voor Chr. tot 750 jaar na Chr. was hier het 1000 jarige rijk, plm 200 jaar voor Chr. is het Boeddhisme hier gekomen. De meeste bezienswaardigheden zijn dus erg oud.

Op 1 februari hebben we de bus genomen naar Trincomalee, aan de oostkust. We vonden een heerlijk guesthouse, vlak bij zee, prachtig strand, prima temperatuur. We hebben de eerste dagen in zee gezwommen, maar toen kreeg Wilte ook de griep, Mary hoestte nog steeds onbedaarlijk. Gisterochtend zijn we naar de dokter gegaan, die ons antibioticum heeft gegeven en nog een aantal paardemiddelen. We hebben het maar geaccepteerd, want we willen er gewoon vanaf. Eigenlijk zouden we dinsdag al vertrekken, maar door de griep ging dat niet. We slaan nu de verdere bestemmingen over, zaterdag met de taxi terug naar Negombo, we zijn nog te slap om met de bus te gaan. Wel zijn we eergisteren per fiets naar het Frederiksfort gegaan, Dit fort op een rots aan de kust, is 350 jaar geleden door de Nederlanders gebouwd, Het is nu een garnizoen met heel veel militairen. Verder is er een prachtige Hindu tempel, even kleurrijk als in Zuid India. Na 16 kilometer fietsen kon je ons wel zo ongeveer opvegen.

Sri Lanka