India 2024

Vijfde bericht: Palitana en Junagadh


We reizen nu door Gujarat, we komen nauwelijks medereizigers tegen en hoewel Gujarat een van de welvarendste staten is (veel landbouw) is het ook een achtergebleven gebied: slechte wegen, heel vies en druk, plus weinig voorzieningen. We deden er twee dagen over om in Palitana te komen, via Achmedabad. In Palitana was het enige fatsoenlijke hotel vol, er was geen alternatief. Uiteindelijk vonden we een guesthouse, dat er van buiten redelijk uitzag, maar de kamer was vreselijk, vies, een hurkwc in geen weken schoongemaakt en een kraan een halve meter van de grond. Een gevangenis in Nederland lijkt wel een 5 sterrenhotel als je dit zag. We besloten nog dezelfde middag de heuvel met op de top 863 tempels, te beklimmen en dan door te reizen naar Bavnagar. In de middaghitte 3200 treden, een hele klus. Ouderen gaan vaak met dragers naar boven, maar dat was onze eer te na. Twee dragers dachten dat we het niet vol hielden, en volgden ons, steeds vragend of we een dholi wilden.Maar we bereikten zonder veel moeite de top en kwamen in een soort nirwana van tempels met allerlei rituelen, een hele ervaring. We kregen veel leuke reacties. Nog beneden werden we uitgenogd om mee te eten, inclusief chai en een opwekkend drankje, dat in een grote pan werd gemaakt. We dachten maar even niet aan darmproblemen, ook niet al klimmend. Je kreeg steeds water aangeboden, met die hitte was dat wel nodig, we mochten zelf geen eten en drinken meenemen. Ook leren voorwerpen waren niet toegestaan. Deze heuvel is een van de heiligste plaatsen van de Jains. Om 8 uur ’s avonds gingen we met de bus naar Bavnagar, om half tien kwamen we aan, redelijk uitgeput. De volgende dag naar Junagadh, 5 uur met de bus. Hier hadden we weer moeite om een redelijk hotel te vinden, uiteindelijk hebben we gekozen voor een nieuw hotel, schoon en met een prachtige badkamer. Junagadh is een historische plaats met een rijk verleden. Zo is er een groot fort met bronnen, een Jama Mishid en Buddhistische grotten uit de 3e eeuw voor Chr. Verder vind je er een reusachtige granieten kei, waar de Ashokan Edicts in zijn gebeiteld door keizer Ashoka van Saurashtra (nu een onderdeel van Gujarat).
2300 jaar geleden gaf hij voorschriften aan de mensen over hoe ze met medemensen, dieren, armen etc. moesten omgaan. Verder is Junagadh een heilige plaats voor Jains en Hindu’s omdat de Girnarheuvel bezaaid is met tempels. Ook weer veel pelgrims. Maar… deze heuvel heeft 10000 treden. We hebben nog steeds stijve kuiten van de beklimming van Palitana, dus vandaag hebben we voor de vorm 300 treden beklommen in de bloedhitte, 35+ graden. Junagadh ligt niet ver van het Gir wildpark, hier huizen een paar honderd Aziatische leeuwen en veel andere wilde dieren. Morgen gaan we naar Sasan Gir. Vandaaruit hopen we een safari te kunnen regelen. Eigenlijk moet je van te voren boeken, we zien wel. Om er zeker van te zijn dat we de leeuwen niet missen, zijn we gisteren naar de dierentuin gegaan Daar waren prachtige leeuwe en bv. ook een witte tijger. Er waren ook interessante vogels, verder was het niet veel soeps. Toch was het er druk met schoolklassen en families. En helaas, wij kregen meer aandacht dan de leeuwen en tijgers. Even leuk, maar honderd handen schudden en tientallen keren op de foto verveelt op den duur. Mensen zijn hier geen Europeanen gewend, dus we zijn een bezienswaardigheid. Er wordt hier secht Engels gesproken.
We zijn beiden behoorlijk verkouden, lastig zeker als het 35 graden is. Maar als het bij dit ongemak blijft, valt het reuze mee.
Groeten van ons, de tijd gaat nu snel, nog 2 weken te gaan.