India 2024

4e bericht: Udaipur


Heel leuk, die foto’s van Elise, ze verandert wel hoor!
We zijn nu in Udaipur, in Rajasthan, overdag wel warm, maar ’s avonds heerlijk koel. Udaipur wordt ook wel “Lake city” genoemd vanwege de 4 meren die om de stad heen liggen. Boven de stad uit torent het majestueuze paleis van de maharana, zo genoemd omdat hij vroeger de belangrijkste maharadja was. Bovendien ligt er nog een prachtig paleis midden in het meer Pichola, nu een superduur hotel. Dit lakepalace heeft gediend als decor in de James Bondfilm Octopussy. We zitten hier weer bij Nirmala en Ramesh Sharma, het Palaceview guesthouse. We eten steeds op het dakterras met zicht op het paleis. ’s Avonds is er een “sound and light show”, die we letterlijk kunnen volgen. Een verhaal over de Mewar historie, met veel tromgeroffel, geschreeuw en gezang en vuurwerk.
Het huis van Ramesh en Nirmala heeft blijvend recht op vrij uitzicht op het paleis, omdat de over-over-grootvader van Ramesh een bediende was van de Maharana en direct moest komen als hij de trompet hoorde. Een warm onthaal was ons deel toen we aankwamen, van ver werd geroepen: Mary, Mary. We worden hier vertroeteld door Nirmala, wat willen jullie eten, willen jullie thee etc.
Ramesh is patholoog, hij werkt van half negen tot half drie in het ziekenhuis, daarna neemt hij van de markt de boodschappen mee. Nirmala wil dat iedereen happy is, daar is ze voortdurend mee bezig.
Ze verhuurt 4 kamers, ze heeft soms rare kostgangers. Zo is hier al een maand een Fransman, die geen Engels spreekt. Hij heeft als bijnaam ‘Namastee”, het enige Indiase woord dat hij kan zeggen. Verder is hier nog een Fransman,met een chinees staartje, die voortdurend boodschappen doet. Hij staat in de zomer op markten met Indiase spullen. Ramesh en Nirmala hebben twee zoons, die we al van 5 jaar geleden kennen. De jongste is niet hier, hij werkt in Bikaner als civiel ingenieur, bouwt wegen en bruggen. Hij heeft het getroffen met z’n 22 jaar heeft hij al een goed salaris, een auto van de zaak, kamer, eten, telefoon betaald plus een bediende. Niet iedereen heeft zoveel mazzel in India. Zelfs z’n oudere broer, die nu tot het Holi-feest hier is, maakt zich zorgen of hij wel een goede baan kan vinden. Hij studeert farmacie, doet nu z’n Masters in Lucknow, ver weg, om meer kansen te hebben. Jullie merken het wel, we zijn nogal met de familie bezig. We hebben hier relaxte dagen, maar de komende tijd zullen we veel reizen. Morgen naar Ahmedabad, daarna naar Pallitana.