India 2024

Derde bericht: Trichy en Madurai


We zijn nu echt aan het reizen. Van Pondicherry met de bus naar Tiruchirapali, 200km, ruim 5 uur. In de bus was geen plaats voor onze rugzakken, dus die zetten we op de stoel naast ons, drie plaatsen op een rij, erg onconfortabel. De conducteur was een scherpslijper, hij liet ons betalen voor 3 personen. We protesteerden uiteraard. maar ach, over 59 rupees, 1 euro, voor 200 km. moet je ook weer niet al te moeilijk doen. Trichy, de afkorting van Tiruchirapali, is geen leuke stad, alleen voor de rotstempel, op een 90m hoge rots gelegen, die zo uit het laagland omhoogrijst, kom je hier. Er zijn ook nog 2 grote andere tempels en een mooie kerk te bekijken. Een lichtpuntje was, dat we een heel goed tuinrestaurant ontdekten, smakelijke gerechten en aardige bediening. Op 31 januari hebben we er ter ere van Machiel zijn verjaardag en op zijn gezondheid een “mocktail” gedronken. Uiteraard zonder alcohol maar met prachtige kleuren.

Toen gingen we naar Madurai met de trein, 150 km. 3uur. De trein is steeds een hele belevenis door alles wat er onderweg gebeurt., de vele verkopers die langskomen. We hadden wel een “wat-doen-we-hier-moment”, een jongen die niet kon lopen, veegde de heel vieze vloer met een doekje schoon tussen alle benen door, in de hoop op wat geld. Zo’n leven lijkt erger dan dat van een varken, vreselijk!

In Madurai is de Sri Meenaksitempel, een gigantisch complex, met een gopuram van 70 meter hoog versierd met duizenden felgekleurde beelden. Er komen per dag wel 10.000 pelgrims/bezoekers, je kijkt je ogen uit bij alles wat langskomt, er worden goden rondgedragen en er wordt muziek gemaakt. Ik, Wilte, mocht niet in de tempel met een driekwart broek, dus moest ik aan de overkant een “doti” kopen, een wikkelrok. In de winkel heeft de verkoper mij “aangekleed” Ik kreeg veel bekijks, ook al omdat de rand van de rok rood/zwart was, de kleur van een politieke partij. Goed voor veel contacten en vrolijkheid. Van middag hebben we een toeristische excursie gemaakt: een paleis, een paar bijzondere tempels en het Gandhi-museum.

Morgenochten vroeg vertrekken we naar Rameswaram. Deze plaats ligt op een schiereiland vlakbij Sri Lanka met ook al weer een gigantisch tempelcomplex, een bedevaartsoord. We blijven daar 2 nachten, gaan dan terug naar Madurai en de volgende dag, maandag de 7e, naar Kodaikanal, hoog in de bergen op 2130 meter.

Mary heeft nog  wat last van de gordelroos, vooral als ze niet in beweging is, dus ’s nachts, maar het gaat steeds wat beter. Tot het volgende bericht.