India 2024

Zesde bericht uit India: Mysore


We zijn nu meer aan het reizen. Vroeger eigenlijk ons doel in India, onderweg zijn en alles en iedereen tegenkomen. Maar het lijkt wel of de 13/14 kilo’s van onze rugzakken nu zwaarder zijn dan vroeger. Een kilo weegt nog altijd evenveel, misschien ligt het dan wel aan ons. Dus beperken we het reisgedeelte, over een kleine week zijn we aan de kust. Daar is frissere lucht, minder stof en het reizen gaat makkelijker.

Afgelopen woensdag zijn we met de nachtbus naar Bangalore gegaan en vandaar direct door naar Mysore. Veertien uur in twee super deluxe bussen viel reuze mee, we hebben zelfs prima geslapen. Mysore heeft als belangrijkste toeristische attractie: het paleis van de maharadja’s, van buiten en van binnen rijk gedecoreerd, een groot sprookjeskasteel waar echt drommen mensen op af komen. Gister hebben we een citytour gemaakt, samen met een bus vol Indiërs. Ten minste dat dachten we, uiteindelijk bleek er ook een jong Iraaks/Afghaans stel in de bus te zitten. Ze hadden hier gestudeerd, zijn verliefd geworden en gaan binnenkort in Irak trouwen en wonen. Van ’s ochtends 8 tot ’s avonds 9 uur hebben we alle highlights in de stad en omgeving bezocht: de dierentuin, een artgallery, de Chamundiheuvel met een tempel op de top, de St Jozefskathedraal, een betonnen kerk in gothische stijl, niet mooi, maar wel een groot blinkend wit beeld van Jozef met kind ervoor . Verder het paleis met indrukwekkend interieur, Srirangapatna, met ruïnes van een fort uit de tijd van de Islamitische heersers Hyder Ali en zijn zoon Tipu Sultan. ’s Avonds bezochten we nog de Brindavan tuinen, langs een enorme stuwdam in de Cauvery rivier. Duizenden mensen bezoeken elke avond de muzikale fontein, daar is een soort theater omheen gebouwd. Wij vonden al die mensen meer bijzonder dan het schouwspel zelf. We kwamen wel behoorlijk moe thuis, dus vandaag hebben we het rustig aangedaan: lang ontbeten, foto’s gemaakt, op een bankje in het park gezeten, musambi gedronken. Nee, geen alcohol, nog geen druppel!

Morgen vertrekken we naar Sravanabelagola, gewoon met een rode lijnbus. Het is een pelgrimsoord voor de Jains, we vragen ons af of daar wifi is. Hetzelfde geldt voor Belur, ons volgend reisdoel. We melden ons wel weer t.z.t. Liefs

Mysore